Mögel är farligt, dränera!

Att mögel kan göra en sjuk är det nog många som vet. Vad många måhända inte känner till är hur man bäst skyddar från att fukt och mögel ska bildas.

Det finns egentligen två sätt som fuktskador kan uppstå på och i huset. Det första sättet är skador som har sitt ursprung invändigt. Dessa skador uppstår när vätska från exempelvis ett glas, kran eller annan behållare spills ut och inte torkas upp korrekt. Ofta uppstår sådana här skador av läckande badkar eller diskmaskiner. Den andra sortens fuktskador är sådana som kan uppstå är de som börjar utvändigt. Dessa skador uppstår främst när marken under husbotten har blivit fuktig och sedan överfört fukten till huset. Oftast sker sådana här fuktskador efter en period med kraftigt regn eller på vårkanten när all snö börjar smälta.

Hur skyddar man sig då från att mögel ska bildas? Jo, det första man bör göra är att ta kontakt med experter inom fuktskydd och fråga ifall de kan komma och undersöka bostaden. Väl där kommer experterna göra en bedömning över vad som bör göras för att göra bostaden fuktsäkrad. I vanliga fall rekommenderas det att man installerar rör som kan dränera fukt bort från golvet. Det som också rekommenderas att man får installerat samtidigt är en fuktspärr i väggarna och golvet i husets nedre del. En fuktspärr kan exempelvis vara en matta som läggs under golvet. Mattan som bara är några millimeter tjock kan hålla väta borta från undergolvet. Dräneringsmattan är populär eftersom den fungerar på de flesta av golvunderlag och då den inte är så tjock förändras inte ytan något. Samma funktion sätts in i väggarna.

Om man nu ändå skulle få eller har fått in mögel i huset så finns det egentligen bara en sak man kan göra för att bli av med det. Tvätta, tvätta, tvätta bort det. Skulle möglet vara alldeles för svårt att få bort själv så får man ringa en mögelborttagare.